Tervetuloa blogiini

  • Luovuus palkitsee

    Olin lähes koko elämäni ollut vähän kateellinen ihmisille, jotka olivat omasta mielestäni luonnostaan luovia. Osasivat piirtää tai maalata, tehdä asioita käsillään, joista vain aina tuli taideteoksia. Ja itsessäni en nähnyt yhtään tällaista luovuutta. En osannut tehdä taidetta kuvataiteen tunneilla, kirjoittaa lumoavia tarinoita tai tehdä käsitöitä. Mutta mitä on luovuus? Onko se sitä, että kykenee luomaan…

  • Hetken tie on kevyt

    Tuli eräänä päivänä vastaan kirjoitus, jossa avattiin vähän pintaa syvemmältä sitä, mikä uuvuttaa ihmisen. Että aina se ei ole liiallinen ylikuormitus tai se, että on liian monta rautaa tulessa. Vaan monesti uuvutaan kaikesta siitä, mitä ei ole, tai asioista, jotka ovat tekemättä. Että kaikki elämän palikat ovat päällisin puolin kunnossa, mutta ihminen itse rakentaa liian…

  • Aallonmurtajan kyydissä

    Viimeksi puhuttiin herkkyydestä, oikeastaan erityisherkkyydestä, jollaisia piirteitä olen havainnut itsessäni. Siihen liittyy aika vahvasti nykyisin se, miten herkästi tunnistan poikkeavaa käytöstä tai tuntemuksia omassa itsessäni. Välillä tuntuu, että liiankin herkästi. Tällä hetkellä tuntuu, että kaikki ei ehkä ole hyvin. Vaikka onkin. En koe juuri nyt oikeastaan minkäänlaista kuormitusta millään elämän osa-alueella, mutta silti koko ajan…

Vuoden vaihtuminen luo itsessäni uskomatonta uudistumisen voimaa. Ikään kuin se, että vuosi alkaa taas alusta, antaa edellytyksiä aloittaa kaiken uudelleen. Luoda uusia tavoitteita ja toteuttaa asioita, joita ei mukamas ollut mahdollista päättyneenä vuotena tehdä. Jossakin alitajunnassa vuoden vaihtuminen antaa virtaa ja luo positiivisuutta ja valoisuutta kaikkeen siihen, mitä alkavan vuoden aikana on mahdollista saavuttaa.

Valoa ja vapautta

Nämähän on kaikille tuttuja, että alkaa tämä kuntoilubuumi. Tammikuussa lähes jokaisen valtaa hulluus liikunnan suhteen, koska podetaan ilmeisesti niin rankkaa huonoa omaatuntoa kaikista joulukuun ja joulun ajan övereistä. Niinhän minäkin tein. Sitten tulee tämä valoisa tulevaisuus. Muistan jo omalta kohdaltani viime vuodelta, kuinka yhtäkkiä alkoikin luomaan mielessä uutta tulevaisuutta vuoden vaihtuessa. Samanlaiset fiilikset on ollut nytkin. Ikään kuin alkaa oman elämän uudelleen rakennus. Ja mukana tulee kaikki se positiivisuus ja vapauden tunne. Ehkä tämäkin on ihan luonnollista.

Omalta kohdaltani tässä kohtaa tuntuukin vapauttavalta luoda näitä uusia tavoitteita elämälleen, ottaen huomioon kaiken sen, mitä edellisvuonna tapahtui. Pimeästä syksystä on otettu askeleita kohti valoa. Kaiken kaikkiaan nyt on kieltämättä hyvä olo. Ja kyllähän tähän vaikuttaa sekin, että tässä kohtaa alkaa yleensä odottamaan kevättä ja valoisia aamuja ja iltoja. Vaikka Suomen neljä vuodenaikaa ovatkin siunaus, aina se kevät ja kesä saa ihmiset heräämään eloon. Puolensa kaikella. Itsessäni huomaan eron heti, auringon paistaessa tulee heti se positiivisuuden tunne ja iloisuus. Me kaikki tarvitaan valoisuutta ja positiivisuutta.

Olen huomannut viime aikoina vahvan tarpeen tähän vapauteen. Se tarkoittaa minulle vapautta tehdä asioita, jotka tuottavat itselleni hyvää oloa. Sitä, ettei ole tavallaan liian kahlittu mihinkään, menneisyyteen, sääntöihin tai normeihin. Yleensä viikonloppuisinkaan en nykyään tee sitovia suunnitelmia, vaan herättyäni juon rauhassa aamukahvin ja tunnustelen, mitä tekisi mieli tehdä. Ja sitten teen sen jos haluan. Minulle se on sitä vapautta, ja se on aika kivaa.

Tasapainotellen kohti joustavaa mieltä

Se, mitä itse kaikista eniten odotan tältä alkaneelta vuodelta, on vapaus ja avoimuus tulevaisuutta kohtaan. Enkä tee liikaa suunnitelmia. Tämän hetken isoin tavoite on kuitenkin fyysisen kunnon nostaminen, tai sen palauttaminen sille tasolle kuin se oli vuosi sitten. Tätä joudun kuitenkin tekemään nyt kipujen sallimissa rajoissa, joita viime aikoina on ollut vähän huolestuttavan paljon. Mutta pikku hiljaa lisätään treeniä, ja yritetään säilyttää ilo siinä tekemisessä, koska taipumuksena on herkästi vetää yli laidan. Ehkä joku uusi liikuntaharrastus tekisi hyvää.

Minussa on yksi ominaisuus, joka tuo asioihin hyvää mutta myös vähemmän hyvää. Se on kontrollin tarve. Sillä tarkoitan sitä, miten olen rakentanut mieleeni raamit, joiden sisällä pitää toimia. Siihen liittyy se, millä tavalla haluan asioiden tapahtuvan, millainen kotini tulee olla tai millainen haluan itse olla. Siihen liittyy myös vahvasti visuaalisuus. Minulle on tärkeää se, miltä eri asiat näyttävät. Miltä minun piha, keittiö tai työpöytä näyttävät. Pidän itseäni siivousfriikkinä sekä järjestyksen orjana. Koska ne tuovat minulle mielenrauhaa ja hyvää mieltä. Epäsiisteys luo minulle vahvaa ahdistusta, en viihdy sellaisessa ympäristössä. Siksi kotini on pääpiirteissään erittäin siisti. Lattioilla ei loju tavaraa tai ruokapöydällä saa pysyvästi olla vain tietyt asiat. Tämä järjestyksen ylläpitäminen on minulle yhtä kuin arkipäivän onnellisuus. Huomaan olevani ärtynyt jos nämä asiat eivät ole järjestyksessä. En tiedä mistä tämä on peräisin. Muistan olleeni tällainen järjestäjä jo ihan pienenä, oman huoneeni pöydällä oli kaikki kynätelineestä lähtien ojennuksessa. Tätä täytyy hieman työstää, että millä saisin tätä tarvetta löysennettyä, koska se aiheuttaa aika ajoin ongelmia arjessa. Ja se on kieltämättä vähän ristiriidassa tämän vapauden tarpeeni kanssa.

Suurempia suunnitelmia en ole lähiajoille tehnyt. Pääasiassa tavoittelen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tasapainoa. Se on iso osa tätä hyvinvoinnin kokonaispalettia. Tasapaino on minulle nyt se avainsana oikeastaan kaikessa. Oli kyseessä sitten työn ja vapaa-ajan tasapaino, tai kehon ja mielen tasapaino. Pienet asiat muodostavat kokonaisuuden. Ja tärkeintä itselleni on se kokonaisuus, ja että se luo kestäviä, hyviä asioita.

Alkavan viikonlopun suunnitelmat? Tänään alkaa kevään sählyt, joten sinne siis. Ja täällä päin on luvassa viikonloppuna viime aikoihin verrattuna lämmintä keliä, vain n. 20 astetta pakkasta. Nyt voi jo viettää kauemmin kuin hetken ulkona, ja ehkä luvassa jotain kuvailuja talvisissa maisemissa. Näillä mennään, rennosti nauttien viikonlopusta. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

Pidä blogia WordPress.comissa.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus