Tervetuloa blogiini

  • Luovuus palkitsee

    Olin lähes koko elämäni ollut vähän kateellinen ihmisille, jotka olivat omasta mielestäni luonnostaan luovia. Osasivat piirtää tai maalata, tehdä asioita käsillään, joista vain aina tuli taideteoksia. Ja itsessäni en nähnyt yhtään tällaista luovuutta. En osannut tehdä taidetta kuvataiteen tunneilla, kirjoittaa lumoavia tarinoita tai tehdä käsitöitä. Mutta mitä on luovuus? Onko se sitä, että kykenee luomaan…

  • Hetken tie on kevyt

    Tuli eräänä päivänä vastaan kirjoitus, jossa avattiin vähän pintaa syvemmältä sitä, mikä uuvuttaa ihmisen. Että aina se ei ole liiallinen ylikuormitus tai se, että on liian monta rautaa tulessa. Vaan monesti uuvutaan kaikesta siitä, mitä ei ole, tai asioista, jotka ovat tekemättä. Että kaikki elämän palikat ovat päällisin puolin kunnossa, mutta ihminen itse rakentaa liian…

  • Aallonmurtajan kyydissä

    Viimeksi puhuttiin herkkyydestä, oikeastaan erityisherkkyydestä, jollaisia piirteitä olen havainnut itsessäni. Siihen liittyy aika vahvasti nykyisin se, miten herkästi tunnistan poikkeavaa käytöstä tai tuntemuksia omassa itsessäni. Välillä tuntuu, että liiankin herkästi. Tällä hetkellä tuntuu, että kaikki ei ehkä ole hyvin. Vaikka onkin. En koe juuri nyt oikeastaan minkäänlaista kuormitusta millään elämän osa-alueella, mutta silti koko ajan…

Kulunut viikonloppu oli produktiivinen valokuvauksen näkökulmasta, ja halusin jakaa nämä muutamat kohteet, joissa kävin. Suomalainen talvi on kaunis ja voimaannuttava.

Kivet meressä

Lauantaina esitin toiveen, että halusin kuvata kiviä ja merta. Sellainen paikka löytyi Vuosaaresta, kiitos matkaseuralleni. Minua on aina jostain syystä kiehtonut meri, ehkä siksi, että omassa asuinpaikassani ei ole merta lähellä. Järviä kyllä, ja vesi elementtinä on yleensäkin minulle tärkeä. Kun puhutaan valokuvauksesta, minulle syntyy ajoittain niin sanottuja visioita. Mielikuvia asioista, joita haluan kuvata, koska ne ovat itselleni jollakin tavalla merkityksellisiä tai kiehtovia. Kivet meressä on yksi näistä. Sitä lähdettiin tänne hakemaan.

Vaikka sään kannalta olikin kevyttä lumisadetta, oli nautinnollista kävellä veden rajassa ja ihastella jään muodostamia taideteoksia rannassa ja kivien ympärillä. Kevyt auringonpaiste olisi kruunannut tämän visiitin, mutta tällä kertaa näin, kun oltiin hyytävän sään armoilla. Veden ohella jäästä on tullut viime aikoina itselleni kiinnostava sen takia, koska se on luonnon muovaamaa ja osoittaa taas sen, että suomalainen luonto saa eri vuodenaikoina aikaan jotenkin käsittämätöntä kauneutta. Ja juuri se onkin siinä tärkeää, että se kaikki kauneus tulee puhtaasti luonnosta, eikä ole kenenkään ihmisen tai koneen aikaan saamaa.

Meri on kiehtova niin maisemana kuin veden äänienkin kautta. Osaltaan meren viehätys johtuu sen voimasta, jonka vierellä ihminen on vain pieni piste tässä kaikessa. Paremmassa säässä olisin viihtynyt täällä paljon pidempäänkin, joten tänne palaan ehkä joskus toiste vielä.

Kosken kuohuntaa

Seuraavana päivänä lähes matkan varrelle osui yksi koski. Porvoonjoessa sijaitseva Myllykulmankoski Orimattilassa. Koski löytyy myös suomenvesiputoukset.fi- sivustolta. Kosken vieressä on levähdyspaikka ja pysäköintimahdollisuus, joka tekee tästä koskesta helposti saavutettavan. Kun saavuin koskelle, näky oli välittömästi henkeä salpaavan kaunis, kuten seuraavassa kuvassa näkyy. Sanoisin, että jopa kauniimpi kohde talvella kuin kesällä. Satuin paikalle myös hyvään aikaan, koska lunta oli jonkun verran ja se teki maisemasta upean.

Kosken rantoja pitkin pystyi ainakin nyt kävelemään ja sai hienot näkymät koskesta eri suunnista. Sillalta saa hienon näkymän kosken alajuoksulle, kun koski mutkittelee metsän keskellä. Lumi teki tästä koskimaisemasta todella kauniin paikan, mutta täytyy käydä täällä ensi kesänä uudelleen. Tutustumisen arvoinen kohde kaikille, joita kosket kiinnostaa, ja lähes valtatien varressa.

Kosket ja vesiputoukset edustavat itselleni tärkeää valokuvauksellista visiota. Vedessä ja etenkin virtaavassa vedessä on jotain kiehtovaa, ehkä myös vaaran tunnetta, koska veden virtaukset ovat yksi luonnon ihmeellisistä voimista. Kosket ehkä myös edustavat itselleni ripauksen erikoisuutta, koska niitä ei löydy joka paikasta. Kaikki harvinaislaatuinen herättää kiinnostuksen.

Saaressa rantapolulla

Samana päivänä pysähdyin matkan varrella Heinolan Siltasaaressa. Täällä olen käynyt kesäisin useana kertana, mutta täytyy sanoa, että nyt talvella oli myös oma viehätyksensä. Suomen luonnolla on uskomaton voima tehdä kauniita yksityiskohtia lumella ja jäällä. Erityisesti koskematon lumipeite viehättää itseäni ja lumen peittämät puut.

Kävelin Siltasaaren ympäri rantaviivassa kulkevaa polkua pitkin. Sulan veden ja lumen kohdatessa aivan vedenrajassa löytyi mitä uskomattomampia jäisiä ja lumisia muodostelmia. Tämä oli myös äärimmäisen rauhoittavaa, näköpiirissä ei yhtään vastaantulijaa, vain luonnon tarjoama rauha ja hiljaisuus.

Veden, lumen ja jään liitto

Mikä sitten yhdistää näitä kolmea kohdetta? Vesi. Olen jo aiemmissa kirjoituksissani kertonut, miten lähellä vesi elementtinä on sydäntäni. Se näkyy paljon siinä, miten viihdyn eri vesien äärellä, ja se on paljon myös esillä valokuvissani. Se johtuu muutamasta asiasta. Rauha. Vesi rauhoittaa mieltä, sen katselu ja kuuntelu. Se johtuu ehkä myös veden luonnollisuudesta. Vettä on kaikkialla eri muodoissa. Vesi on terapeuttista, niin mielelle kuin fyysisestikin. Vedessä on voimaa. Maisema, jossa näkyy vettä, on mielestäni äärettömän kaunis. Olkoon se sitten tyyni järvi tai kuohuva koski.

Valokuvauksen kautta olen alkanut pitää todella paljon talvesta. Lumi on todella kaunista ja kuvauksellista, se tuo esille luonnon yksinkertaisen kauneuden. Ja sitten on jää. Kaikki nämä kolme, vesi, lumi ja jää, veden eri olomuodot, oikeastaan samoja mutta toisaalta niin erilaisia. Satava vesi muuttuu lumeksi, kun lämpötila laskee nollaan. Kun lämpötila vielä laskee, muodostuu jäätä. Kaikkia näitä yhdistää kauneus, joka tulee luonnosta. Kaikilla näillä on yhteys toisiinsa, ne ovat mukana luonnon kiertokulussa, ja läsnä nähtävillämme eri vuodenaikoina eri muodoissaan. Tätä on luonnon kauneus. Arvostakaamme tätä luontoa, joka meillä on, ja pidetään siitä huolta yhdessä.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus